In het kader van de Flamenco Biënnale vertoont EYE op zaterdag 2 februari om 19:30 uur de filmklassieker The Spanish Dancer, met live muziek. Na afloop is er een optreden van Expeditie Flamenco

In deze prachtig gefotografeerde film kruipt de vroege filmster Pola Negri in de huid van Maritana, een Spaanse zigeunerzangeres die anno 1625 verliefd is op de arme edelman en bon vivant Don César de Bazan. De geliefden raken betrokken bij een hofintrige die de Spaanse koning en zijn Franse vrouw uit elkaar moet drijven. Maritana’s charme en spitsvondigheid bieden uitkomst. Voorjaar 2012 voltooide EYE de restauratie van Herbert Brenons nog maar zelden vertoonde film.

Na omzwervingen langs de musea en festivals van San Francisco, Washington en Londen is de door EYE gerestaureerde kopie van The Spanish Dancer, met Pola Negri in de hoofdrol, weer te zien in de Cinema Concert-serie. Live muzikale begeleiding door Arturo Ramón (gitaar), Martin de Ruiter (piano), Françoise van Varsseveld (viool), Pien Straesser (zang) en Sebastiaan van Delft (orgel/clavecimbel).