De Flamenco Biënnale Nederland bracht van 16 januari tot en met 3 februari 2015 met een feestelijke jubileumeditie de internationale hedendaagse flamencotop naar Nederland. Gedurende negentien dagen waren grote sterren en getalenteerde jonge makers te horen en zien in schouwburgen en concertzalen in vijf steden. De vijfde editie – de omvangrijkste tot dusver -  werd door publiek en pers enthousiast ontvangen en trok een recordaantal bezoekers: ruim 17.000 met een zaalbezetting van 81% verspreid over Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven.

De Biënnale toonde voor de vijfde maal de ‘State of the Flamenco Arts’, van cutting-edge tot traditioneel. Met verrassende muzikale en choreografische allianties van eigenzinnige makers die met veel plezier de grenzen van de flamenco oprekten in crossovers met andere genres en stijlen als jazz, barokmuziek, Indiase en klassieke muziek en hedendaagse dans. Zoals bij Torobaka waar topchoreograaf/danser Akram Kahn en flamencovernieuwer Israel Galván virtuoos en vrij de relatie tussen kathak en flamenco verkenden, een internationale coproductie in samenwerking met Stadsschouwburg Amsterdam waarmee het festival afsloot. In het kader van het lustrum werden ook twee fototentoonstellingen georganiseerd: in samenwerking met Huis Marseille, de expositie Dancing Light/Let it move you die nog tot 8 maart te bezichtigen is. En de tentoonstelling Patrimonio con Duende van de Spaanse fotograaf Chema Conesa in Instituto Cervantes in Utrecht die nog tot 1 maart loopt.

Flamenco Crossroads & levende tradities - hoogtepunten
Naast Galván toonden twee andere ‘breekijzers’ van de flamencotraditie met groot succes hun nieuwste dansvoorstellingen. Belén Maya opende het festival in een uitverkochte Roterdamse Schouwburg en Andrés Marín ging aan de slag met de Frans-Algerijnse hiphopdanser Kader Attou en het Divana Ensemble uit Rajasthan in Yatra. De wereldpremière van dit stuk in het Haagse Lucent Danstheater liet een opzwepende ontmoeting van dans-en muziekstijlen zien. Naast deze pioniers toonde het festival een nieuwe lichting jonge dansmakers, als Rosario Toledo en Ana Morales, die met veel originaliteit hun ‘arte’ lieten zien. Morales in Bagatelles (festivalcreatie 2015) op de overdonderende soundscape van geluidsartiest Enrique Tomás.

Een tweede eigen productie verbond de Spaanse band Ultra High Flamenco met drie vooraanstaande Nederlandse jazzmusici: Oene van Geel, Maarten Ornstein en Tony Roe in een eigentijdse jazzflamencodialoog waar de vonken van afspatten. Het gelegenheidsseptet zal de komende maanden internationaal van zich laten horen, o.a. op het beroemde Festival Suma Flamenca in Madrid.

Het thema Crossroads werd ook weerspiegeld in de creatie Qasida uit 2011 die we voor ons lustrum hernamen, een dialoog tussen Iraanse en flamencozang, die volgend jaar op toernee gaat naar de VS en Canada. Maar ook in de vele bijzondere ontmoetingen tussen artiesten uit verschillende genres. Zoals de Artist in Residence van deze editie, de Frans-Catalaanse Renaud García-Fons die uitblonk met poëtische creaties op zijn vijfsnarige contrabas in samenwerking met de Turkse vedel/kemanchespeler Derya Türkan. Een nieuwe generatie gitaristen - José Quevedo en Dani de Morón  - bracht in het Bimhuis een hommage aan grootmeester Paco de Lucía, die door publiek en uitvoerders als magisch werd gevoeld. 

Onversneden traditie anno 2015 was er met zigeunerdanser Farruquito, die toegezongen door de grote cantaor El Pele, het tot aan de nok toe gevulde Koninklijk Theater Carré in extase bracht. Zangeres Marina Heredia liet in een ontroerende dialoog met haar vader Jaime El Parrón aan het Nederlandse publiek in het Muziekgebouw aan ’t IJ horen hoe de flamencokunst van generatie op generatie wordt doorgegeven.

De Nederflamenco was ruim en enthousiast vertegenwoordigd met o.a. Peter Kalb en de BVR Flamenco Big Band van Bernard van Rossum. Ook het Flamen>GO! programma waar Nederlandse amateurs en professionals hun kunsten vertoonden was wederom een succes. De diverse workshops, masterclasses, lezingen, films en documentaires werden ook goed bezocht. 

De volgende editie van de Flamenco Biënnale Nederland vindt plaats begin 2017. In 2015/2016 wordt de vierde reeks Intermezzo Flamenco concerten georganiseerd. Meer informatie volgt tzt via deze website onder de button Intermezzo Flamenco.