Dani de Morón is Artist in Residence van de Flamenco Biënnale 2019 en als gitarist en componist ook te horen in Distopía, Patricia Guerrero, die door Nederland toert.

Met artiesten als Dani de Morón (1981) kan de flamenco nog heel lang vooruit. Geboren en getogen in gitaarstad bij uitstek, het Zuid Spaanse Morón de la Frontera, heeft deze uitzonderlijke gitarist de traditionele alzapúa (de duim swingend op de lage snaren) als vanzelfsprekend in zijn vingers. Tegelijkertijd weet hij de prachtigste nieuwe harmonieën en stemmingen aan zijn snaren te ontlokken. Met zijn derde album 21, waar hij alle grote zangers van deze eeuw om zich heen verzamelt, zet Daní de Morón zich na twee soloalbums op de kaart als de aanvoerder van de nieuwe gitaargeneratie in Spanje en laat hij de flamencotraditie bloeien in de 21ste eeuw.

In Nederland brengt hij een fantastische ‘flamenco all star’ cast mee van maar liefst drie zigeunerzangers, die ook op zijn album zingen: Duquende, Antonio Reyes, Jesús Méndez, de beroemde tweeling klappers Los Mellis, en dé danseres van dit moment, Patricia Guerrero. Met hen laat De Morón horen waarom hij als een van de beste gitaristen van zijn generatie wordt beschouwd en dat de ‘toque’, de flamencogitaartraditie bij hem in gouden handen ligt.

“The young guitarist, in a moment of full artistic maturity, has set himself the challenge to undertake a work so contemporary that, with the passage of time, it will certainly become a classic.” - Universal Music, 2018

Bekijk waar en wanneer Dani de Morón te bewonderen is in ons programma.