Intermezzo Flamenco

V Intermezzo Flamenco Serie 2017/18 - Flamenco Biënnale Nederland

Het was alweer de vijfde intermezzo cyclus die dit seizoen voor de deur stond. In december startten we af met het Santiago Lara Quartet, dat in A Tribute to Pat Metheny laat horen waarom deze jazzgitarist zo’n inspiratiebron voor flamencogitaristen is als Santiago Lara (1984). De gitarist uit Jerez de la Frontera, die in januari op ons festival nog te horen was in het wervelende Made in Jerez, maakte prachtige flamencoversies van de composities van Metheny. Beroemde thema’s als ‘Minuano’of ‘James’ klinken verfrissend nieuw in Lara’s swingende flamencovertolkingen.

In maart gingen we verder met de tweede concertreeks, dit maal door niemand minder dan Niño de Elche. We hoorden hem al even bij het concert van Roció Márquez en in Isabel Bayóns Dju Dju op de afgelopen biënnale. Francisco Contreras Molina, alias Niño de Elche, is flamencozanger, maar niet zoals we die kennen. De singer songwriter, stemkunstenaar, improvisator neemt in flamencoland geen blad voor de mond en schopt met zijn geëngageerde teksten, zijn performances graag tegen de heilige huisjes aan. Daarom koos flamencorebel danser Israël Galván hem als vocalist voor zijn nieuwste voorstelling ‘La Fiesta. In het tweede intermezzo van dit seizoen komt Niño de Elche met zijn trio (piano, gitaar en synthesiser)’zijn nieuwste CD presenteren, vers van de pers, waarop hij zijn onorthodoxe vertolkingen van de flamencotraditie geeft.

De Flamenco Biënnale pakte flink uit in het laatste intermezzo van dit seizoen. Voor het tweejaarlijkse festival in januari 2019 losbarst, stond er in juni van dit jaar eerst nog een zinderende flamencomarathon op stapel. Een Flamenco White Night, met maar liefst drie concerten van traditioneel tot jazz door jonge aanstormende artiesten. Een heuse ‘Noche Blanca’, die zoals in Spanje gebruikelijk, tot in de kleine uurtjes duurde.

Tijdens deze twee lange flamenconachten in Amsterdam en Rotterdam presenteerden we klassieke en moderne flamencosounds met dé rising stars van dit moment in Spanje:  Pedro El Granaíno & Patrocinio Hijo,  Rycardo Moreno & Sandra Carrasco, Antonio Lizana Kwintet presenteerden zich allemaal voor het eerst in Nederland met hun nieuwste albums. Een lange, fantastische flamencoavond op 14 juni in het Bimhuis in Amsterdam, en 15 juni in Lantarenvenster Rotterdam.

De Intermezzo Flamenco Serie werd gerealiseerd mede dankzij de steun van: