Workshop Juan Carlos Lérida

Dans - Flamenco & Modern: techniek, choreo en impro

Flamenco Biënnale 2015

Data: 29 & 30 jan 19.00u-21.30u & 31 jan 13.00u-15.30u & 1 feb 12.00u-14.30u

Niveau: gevorderd (>6 jr ervaring)

Locatie: Dansmakers, Amsterdam
Prijs: € 200

In de dansworkshop Flamenco & Modern, toegankelijk voor zowel flamenco- als moderne dansers, begeleidt en inspireert choreograaf Juan Carlos Lérida (Barcelona) je tijdens een creatief proces waarin je op zoek gaat naar een nieuwe, persoonlijke danstaal op het grensgebied van flamenco en moderne dans. Je krijgt diverse technieken aangereikt waarmee in samenspel met de Madrileense geluidskunstenaar Enrique Tomás een korte voorstelling wordt gemaakt – presentatie zondag 1 februari tijdens het Flamen>GO! slotfeest in Dansmakers.

Juan Carlos Lérida is naast solodanser ook werkzaam als choreograaf, regisseur, acteur en zanger. In 1997 richtte hij zijn eigen gezelschap op, waarmee hij aan de slag ging om flamenco met andere dansvormen te laten versmelten, zoals expressiedans en moderne dans. Sinds 2009 is hij artistiek leider van het festival Flamenco Empírico van de Mercat de les Flors (Barcelona), een experimenteel podium voor amateurs & beginnende professionals. Hij werkt samen met en maakt choreografieën voor o.a. Belén Maya, Olga Pericet, Marco Flores en Rosario Toledo.

Deze intensieve workshop heeft als doel de dansers uit te dagen hun eigen grenzen te verleggen en voorbij de grenzen van de flamenco te kijken. De lessen zijn bedoeld voor zowel gevorderde flamenco- als moderne dansers, die hun danstaal graag zouden uitbreiden met elementen en invloeden uit andere dansvormen. In deze lessen komt de muziek van een spannende geïmproviseerde soundscape, gemaakt door de Madrileense geluidskunstenaar Enrique Tomás (ook te zien in de voorstelling Bagatelles met Ana Morales).

Op basis van de door hem ontwikkelde methodiek biedt Juan Carlos de deelnemers instrumenten uit de flamenco, moderne dans en improvisatie. Er is daarbij speciale aandacht voor lichaamspercussie, het gebruik van de ruimte en de expressieve elementen binnen de flamenco. Er wordt zowel blootsvoets als met schoenen gedanst. Flamencoschoenen zijn niet verplicht; wel schoenen met een hak. Voorafgaand aan de workshop ontvangen de deelnemers een voorbereidende opdracht. Na afloop van de cursus vindt in Dansmakers Amsterdam op zondag 1 februari tijdens het eindfeest van de Flamenco Biënnale de cursuspresentatie plaats voor publiek.

Inschrijven?
Wil je je aanmelden voor een workshop? Vul dan het online inschrijfformulier in.
Bij het volgen van twee verschillende workshops krijg je 10% korting op de totaalprijs. (Met uitzondering van de workshop Palmas door Los Mellis)
De inschrijving is pas definitief als het geld is overgemaakt op rekening NL37INGB0004289276 t.n.v. Stichting PerpetuumM te Amsterdam o.v.v. je naam, de workshop(s) en het niveau (BIC: INGBNL2A). Voor meer informatie kun je mailen naar Annemarie van Drecht, coördinator randprogramma via workshop@flamencobiennale.nl.

Adres workshoplocatie:
Dansmakers, Gedempt Hamerkanaal 203-205, Amsterdam, www.dansmakers.nl

N.B. Data, tijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen

 

Video's

Workshopprogramma Flamen>GO!
Het workshopprogramma van de Flamenco Biënnale biedt amateurs en professionals in de flamenco de kans om hun kunsten verder te ontwikkelen samen met nationale en internationale artiesten. Ook bij deze editie geeft een bijzondere selectie artiesten van het festival les in de diverse disciplines: dans, zang, gitaar, cajón en ritme op diverse niveaus.

Slideshow