Tino van der Sman, Arturo Ramón & Joes Wieggers

Tres | Nederlandse Première

PUUR GITAAR | GITARA PURA

14 november 2021 | 16:00 |  Meervaart Amsterdam | TICKET
27 november 2021 | 19:00 | Lantarenvenster Rotterdam | TICKET

---

Al jaren zijn ze toonaangevend in de Nederlandse flamencoscene en ook in Spanje maken ze naam, maar nog nooit waren ze samen op een podium te horen. Tino van der Sman en Arturo Ramón stelden op verzoek van de Flamenco Biënnale Nederland een programma samen voor de 8e editie van het festival waarin de liefde voor de flamencogitaar centraal staat. Voor deze gelegenheid nodigen ze het opkomend talent Joes Wieggers uit, die net als Tino in Spanje woont en werkt. Van der Sman studeerde af aan het Codarts conservatorium in in het geboortejaar van Joes. Arturo Ramón in 2003 en is er sinds 2020 werkzaam als docent. Snaren en stijlen van drie Nederlandse flamencogitaristen verbinden zich in wat een memorabel gitaarrecital gaat worden: Guitarra Pura. En niet van de koude grond! Een avond voor de liefhebber.


Tino van der Sman woont sinds 1999 in Sevilla en is niet meer weg te denken uit de Andalusische flamencoscene. Als een van de weinige buitenlandse gitaristen heeft hij er naam gemaakt als dansbegeleider en deelde hij het podium met grote dansers als Israel Galván, Ana Morales, Úrsula López, Isabel Bayón, Pastora Galván en Antonio Canales. Hij trad op in the Metropolitan in New York,  Concertgebouw in Amsterdam, Queen Elizabeth Theatre, Toronto. Als studiomuzikant maakte hij opnames met Estrella Morente, Jorge Pardo, Sal Marina, Arcángel, Rocío Márquez en vele anderen. De afgelopen tijd heeft Van der Sman zich verdiept in de hedendaagse klassieke muziek en vindt zijn inspiratie in Messiaen, Schönberg en Debussy. Hij werkt inmiddels aan nieuwe composities waarin hij onderzoekt of flamenco zich kan bewegen in de atonaliteit.


Arturo Ramón werd geboren in Den Haag in 1981 als zoon van een Nederlandse moeder en een Spaanse vader. Op zijn elfde begon hij met gitaar spelen en op zijn vijftiende ging hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om klassiek gitaar te studeren. Al snel daarna maakte hij contact met de flamenco en sindsdien wijdt hij zich volledig aan de flamencogitaar. In 2003 studeerde hij af in 2003 aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts), waar hij nu, sinds september 2020, doceert. Hij toerde in 2008/9 met samen met zijn vrouw, zangeres Ermínia Fernández Córdoba met het Internationaal Danstheater. In 2011, tijdens de III Flamenco Biënnale speelde hij werken van hedendaagse componisten Florian Magnus Maier en Mauricio Sotelo, uitgevoerd door het Nieuw Ensemble, olv. Ed Spanjaard. Arturo Ramón heeft zijn sporen ruimschoots verdient in de Nederlandse muziekscene. Zijn virtuositeit en zijn gevoel voor ritme en melodie maken hem tot één van de meest complete gitaristen van Nederland.


Joes Wieggers, Eindhovenaar van oorsprong, heet, sinds hij op zijn 18e naar Málaga toog om zich onder te dompelen in de flamencogitaar, ‘El Tuli’ (Tulipán - Tulp). Hij studeerde aan het conservatorium van Rotterdam bij Paco Peña en aan het Conservatorio Superior Rafael Orozco in Córdoba. Joes Wiegers duikt diep in het traditionele flamencorepertoire van gitaristen als Diego del Gastor en Melchor de Marchena, Manuel Morao en Parilla de Jérez. Hij doet van zich spreken in Spanje als begeleider van zangers als Israel Fernández, Agujetas Chico, Bernardo Miranda, Raul ‘El Troya’. Volgens Tino van der Sman is de ‘flamenco van Joes  een zwart wit film’.

Tickets bestellen

14 november  16:00  / Meervaart Amsterdam kopen
27 november  19:00  / Lantarenvenster Rotterdam kopen

Slideshow