Rafael Estévez & Valeriano Paños

Silencios | Nederlandse Première

FLAMENCO VERLEDEN EN HEDEN BALLEN ZICH SAMEN 

19 november 2021 |  20:30
Stadsschouwburg Utrecht | Blauwe Zaal
TICKETS

---

‘Een gesprek vanuit de rauwheid van de stilte’ zo definieert het choreografen duo Rafael Estévez & Valeriano Paños [EP] het duet dat ze maakten geïnspireerd op een essay uit “A Year from Monday” van John Cage. Het is ook het vitale antwoord van beide dansers en levenspartners op Estévez’ fysieke herrijzenis uit een stilte veroorzaakt door een (bijna fatale) trombose in zijn been.

Estévez & Paños ontvingen in 2019 de Spaanse Nationale Dansprijs voor hun creaties. Tekenen ze meestens voor grote groepschoreografieën, in dit intieme tweegesprek leveren beiden dansers zich alleen aan elkaar uit. Estévez duikt in ‘de snerpende stilte van het zenuwsysteem van Paños, en begrijpt de kortsluiting van een lichaam dat werkt tot het niet meer kan, om de ultieme schoonheid van een lichaam in perfecte harmonie te bereiken.’ Paños duikt in de drukkende stilte van Estévez; ‘die van de bloedstromen die zich in een lichaam verdikken als honing, zwaar van opgeslagen herinneringen aan vroeger tijden nooit beleefd,’ maar die de basis van zijn danstaal vormen. Flamenco verleden en heden ballen zich samen in een uiterst persoonlijk verhaal vanuit de stilte van het ongezegde.

Credits

Rafael Estévez + Valeriano Paños + Juan Kruz Díaz de Garaio Esnaola – Artistieke leiding & Choreografie
Rafael Estévez + Valeriano Paños – dans

Tickets bestellen

Mijn nieuwsgierigheid en fascinatie voor [STILTES], het project waarvoor Rafael en Valeriano mij uitnodigden als choreograaf, gingen niet zozeer over het zoeken naar choreografische of dramaturgische vertalingen of metaforen voor de definitie van Stilte, maar vooral om de afwezigheid te doorgronden van het lawaai, stemmen, muziek, herinneringen die deze stilte uitmaakt. Het geheim, de onzekerheid van het niet gezegde, van het niet uitgesprokene, van het niet gehoorde. (…). En over het begrip/ begrijpen van als we de stilte doorbreken, hoe andere stiltes het lawaai, de stemmen en muziek als in een polifonie begeleiden, wanneer deze hun loop hernemen.

- Juan Kruz Díaz de Garaio Esnaola

Slideshow