Vanesa Aibar

Sierpe (wereldpremière)

Flamenco Biënnale 2019

Vanesa Aibar  is een van die ‘young rising stars’ in de hedendaagse flamencodans, die flink aan de weg timmert. In de voetsporen van grote vernieuwers als Andrés Marín en Belén Maya, stapt ze vanuit de flamenco graag uit naar de moderne of de (Spaans) klassieke dans. Sierpe (slang) is de uitkomst van een ‘flamenco work in progress’, waarin Aibar op zoek gaat naar een nieuwe flamencodanstaal via de verschillende representaties van de slang-vrouw-godin sinds de oudheid. De slang, ambivalent symbool van nieuw leven, zinnelijkheid, wederopstanding maar ook van wraakzucht en verwoesting, verschijnt in een verfrissende flamencovertolking in dit nieuwe werk van Vanesa Aibar, dat zij maakte onder leiding van Juan Carlos Lerida. Gaat dat zien. Wereldpremière in Theater Rotterdam, Flamenco Biënnale Nederland 2019.

Vooraf om 18.15 uur is er een inleiding van Hannet Engel. De inloop is vrij. 

Video's

Credits

Vanesa Aibar - artistieke leiding, choreografie, dans
José Torres Vicente - gitaar, compositie
Tremendo Hijo – zang

Vanesa Aibar (Jaen, 1983) maakte naam in het gezelschap van Eva Yerbabuena en Blanca Li, en als jonge choreograaf van haar eigen voorstellingen, zoals ‘A Solas con Bach’, een solo voor cello en dans. In 2014/15 toerde ze door de VS en Canada met haar eigen voorstelling ‘EviscerArte’. Ze werkt daarnaast regelmatig samen met de  ‘grande dame’ van de flamencozang Carmen Linares. In 2016 verraste ze in Manuel de Falla’s Amor Brujo naast Mayte Martín bij het Koninklijk Concertgebouworkest in de Flamenco Biënnale Intermezzo serie. Haar talent bleef in Spanje niet onopgemerkt. Won ze in 2012 al met ‘Era Silencio’ het Certamen de Coreografía de Danza Española y Flamenco de Madrid  (Concours voor Flamenco en Spaanse Dans) voor de beste choreografie. In 2015, viel ze met haar nieuwe solostuk ‘Mujer en Azul’ bij hetzelfde concours in de prijzen. Houd deze naam in de gaten: Vanesa Aibar. We gaan nog veel van haar horen.

“Een ware traktatie waren de wervelende, sensuele Spaanse dansbewegingen van de charismatische Vanesa Aibar, die daarmee alle aandacht naar zich toe trok.” (Parool)

Slideshow