Afectos

ROCIO MOLINA & LA TREMENDITA

Flamenco Biënnale 2014

Data: 26, 28 februari & 1 maart 2014

'Klein, gedrongen, maar ze danst als God.’ De Spaanse flamencokritiek is vaak verdeeld, maar, over één ding is ze het eens: Met Rocío Molina is een nieuw tijdperk aangebroken in de vrouwelijke flamencodans. De danseres uit Málaga verinnerlijkt de flamencotraditie op bijzondere eigen(gereide) wijze, met een geaardheid, muzikaliteit en zekerheid, die gezien haar leeftijd verbaast en ontroert. ‘Zodra ze het podium betreedt, verandert ze het toneel in een tuin vol flamencopoëzie,’ schreef de pers.

Afectos, haar nieuwste voorstelling, is een intieme en gedurfde zoektocht naar het wezen van de dans en van ons bestaan. Met zangeres La Tremendita en bassist Pablo Martín trekt Molina langs verschillende gemoedstoestanden (afectos) die ons als mens uitmaken. Zang, dans en contrabas vervlechten zich in vignetten tot een vrij flamenco-universum vol muzikale verrassingen. Met eigentijdse bewegingen neemt Rocío Molina een grootse vlucht naar een nieuwe en tegelijkertijd diep persoonlijke hedendaagse flamencodans en schrijft haar eigen danstaal. Rocio Molina: een danseres die met haar voeten stevig verankerd in de traditie, de flamenco een nieuw en spannend aangezicht geeft.

‘Meer flamenco dan La Tremendita, onmogelijk.‘Wanneer ze een bulería van haar overgrootmoeder La Pescaera zingt, kun je niet om haar heen.Wanneer ze zingt voor Rocio Molina, wordt het spel serieus. Zang en dans maken momenten waarin de tijd lijkt uit te zetten, waarin de ‘cante puro’ ons als in een lichtflits betovert. (…) La Tremendita en Rocio Molina doen de ziel beven en roeren in de diepste geheimen van het hart.’ Le Monde

Lees meer over  Rocío Molina | Lees meer over Rosario La Tremendita

 

Video's

Credits

Rocío Molina & Rosario ‘La Tremendita’ idee

Rosario ‘La Tremendita’ & Pablo Martín originele muziek

Rocío Molina choreografie en dans

Rosario ‘La Tremendita' zang

Pablo Martín contrabas

Carlos Marquerie regie, décor, licht

Mai Canto kostuumontwerp

Javier Álvarez & Pablo Martín geluidsdesign

Iñaki Elso Torralba props

Gloria Medina & Clara Castro uitvoerende productie

Slideshow