Rocío Molina

Al Aire Mueve

FLAMENCO OP HET SCHERPSTE VAN DE SNEDE DOOR DE 'MADONNA VAN DE HEDENDAAGSE FLAMENCOKUNST'  VANUIT HAAR STUDIO IN ANDALUCÍA

Rocío Molina, El Aire Mueve gemist?!
Kijk de Online Stream terug

Flamenco op het scherpst van de snede door de ‘Madonna van de hedendaagse flamencokunst’ vanuit haar studio in Andalucía. Rocío Molina mag graag dwarsliggen. In de voetsporen van flamencovernieuwer Israel Galván zet de danseres/choreografe uit Málaga (1984) eigengereid en brutaal haar lichaam en haar vrouwelijkheid in op zoek naar een nieuwe flamenco-esthetiek. Ze schendt daarbij graag de heilige huisjes van de traditie.

Haar nieuwste voorstelling Al Fondo Riela [Schittering in de Diepte] zou op 6 februari in première gaan in de Stadschouwburg Utrecht. Covid gooide roet in het eten. Met veel trots brengen we een nieuwe korte creatie die ze op ons verzoek speciaal voor de Flamenco Biënnale gaat maken. El Aire Mueve. (De Lucht Beweegt). Naar eigen zeggen is het een ‘wandeling met gitaristen’ die veel voor haar betekent hebben in haar carrière, die stormachtig opwaarts ging sinds Baryshinikov zich aan haar voeten wierp in New York.

Vlijmscherp beweegt La Molina zich met haar drie gitaristen op het snijvlak tussen traditie en experiment.  In intiem verbond met haar drie gitaren ontdoet ze de flamenco van haar routines en korsetten. Met lak aan de strenge flamenco-codes, met fenomenale ritmische precisie, en vol poëtische verbeeldingskracht rekt ze de grenzen van de flamenco radicaal en grandioos op. En maakt ze nieuw repertoire. Met Molina is een nieuwe tijdperk aangebroken in de flamencodans.

Rocío Molina, ‘De Madonna van de hedendaagse flamenco’ [Volkskrant] is terug van weggeweest. De eigenzinnige danseres uit Málaga vindt zichzelf na haar prille moederschap opnieuw en wil dansen ‘from scratch’. Ze onderzoekt met maar liefst drie topgitariste Eduardo Trasierra, Yerai Cortés, en Rafael Rodríguez ‘el Cabeza’ de relatie tussen het flamenco- en gitaarlichaam, de grenzen van haar eigen kunnen en die van het genre. Tot op het bot. En met onvoorstelbare fysieke poëzie. Dat is ‘La Molina’ wel toevertrouwd.

De Flamenco Biënnale volgt Rocío Molina sinds haar NL debuut in 2011 op de voet en presenteert met trots dit work in progress vanuit Molina’s studio La Aceitera, even buiten Sevilla. Na afloop van de stream zal er een Artist Talk met haar zijn.

Rocío Molina Artist Talk

Credits

Rocío Molina – dans & choreografie, artistieke leiding
Eduardo Trasierra – gitaar
Yerai Cortés - gitaar
Rafael Rodríguez - gitaar

Tickets bestellen

06 feb 20:15 CET / Kijk de online stream terug kopen

“Rocío Molina weet met haar charisma, sobere aanpak en subtiele dialoog met verschillende gitaristen als geen ander dwars door de digitale schermen heen te breken.”  (Theaterkrant 12.02.2021)

'Ongenaakbaar, hartstochtelijk, stoer en brutaal, Rocío is de Madonna van de hedendaagse flamenco' (Volkskrant 13.01.2017)

'Flamencovernieuwer Molina viert haar vrouwelijkheid en zette de traditie op scherp. Met een breekijzer, maar ook met respect.' (Theaterkrant, 24.01.2017).

'Caída del Cielo is zo een portret geworden van een sterke vrouw die telkens weer onverschrokken op avontuur gaat. Een soort Pippi Langkous in Flamencoland.' (NRC 12.01.2017).

'Met dit kunstwerk beroert Rocío Molina het hemelgewelf, het stuk markeert een kantelpunt in haar carrière en in  de flamencodanskunst.'  [Anda Magazine, feb 2018]

'Klein, gedrongen, maar ze danst als God' (El País 2013)

Slideshow