Rima Khcheich, Mike Fentross, Maarten Ornstein

Muwashahat

Flamenco Biënnale 2019

De betoverende stem van de Libanese Rima Khcheich, diep geworteld in de Arabische vocale traditie; de sonore basklarinet van Maarten Ornstein en het ongeëvenaard rijke spel van barokmusicus Mike Fentross vloeien moeiteloos samen in Muwashahat, een muzikale reis door het Andalusië van weleer. Speciaal voor de Flamenco Biënnale stelde dit trio een programma samen met Spaanse muziek uit de laat-moorse en vroeg-barok periode, waarin duidelijk te horen is hoe invloedrijk de Moorse muziek was op de componisten uit de periode na de Reconquista en weer later op de flamenco.

Eerste grondtonen van de flamenco
Zowel de theorbe als de vihuela vinden hun oorsprong in Arabische instrumenten en veel vocale stijlelementen uit de flamenco gaan terug tot de Moorse periode. De Muwashahat,  een 12e en 13e eeuwse Moors/Arabische liedvorm - die nog steeds in gebruik is - wordt in een nieuwe jas gestoken en klinkt samen met muziek van  o.a. Alonso Mudarra, Luys Narvaez, en uit het Libre Vermell de Montserrat. Benieuwd naar de eerste grondtonen van de flamenco? Kom dan mee op reis met deze drie topmusici, en beleef een onvergetelijke muzikale avond.

In de media
- ‘Maarten Ornstein has proved once more to be an exceptional force in the jazz scene, both as a performer and composer’ (Dutch Press)

– ‘Rima Khcheich was the absolute queen of the evening. What a beautiful voice, what moving music’ (De Volkskrant)

– ‘Mike Fentros, conductor and lutist, is one the most interesting exponents of a new generation of Dutch musicians who focus on Baroque music and authentic playing styles’ (NRC Dutch Press)

Op 26 en 27 januari is er vooraf een lezing van Saskia Törnqvist.

Video's

Credits

zang
Rima Khcheich
vihuela, theorbe
Mike Fentross theorbe
basklarinet
Maarten Ornstein

Slideshow