Mayte Martín & Patricia Guerrero

Wereld Première

KLASSIEKE FLAMENCOZANG, 'RAGFIJN EN SUBTIEL ALS KANTKLOSWERK'
Live Streaming vanuit Muziekgebouw aan het IJ
30 januari 2021 |  20:15

Bestel tickets


Mayte Martín (Barcelona, 1965) geldt als de belangrijkste cantaora flamencozangeres van haar generatie. De Catalaanse geeft de traditie een ongekende nieuwe glans met haar creatieve en elegante interpretaties van het klassieke flamencorepertoire en de volkspoëzie. Daarnaast excelleert ze in de stijlen waarin Spanje en Zuid-Amerika vervlochten zijn – de Idas y Vueltas. Het genre werd lange tijd afgedaan als ‘klein’ en ‘geen flamenco’. Martín haalde het uit het verdomhoekje en gaf het nieuw allure. Martíns verfijnde zang en haar intuïtieve muzikaliteit maken haar tot een icoon van menselijkheid. Al met haar eerste album Muy-Frágil (1994), liet ze horen dat in haar diepste kwetsbaarheid haar grootste kracht ligt. Haar zang is als haar verschijning: tijdloos, puur en zonder opsmuk.

‘Met haar stem van zijde en honing laat ze het publiek zweven,’ aldus een Spaanse recensent.De veelzijdige cantaora nam met het klassieke pianoduo Katia en Marielle Labèque De fuego y de agua (2008) op. In 2016 zong ze in onze Intermezzo Serie, De Falla’s Amor Brujo bij het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Thomas Søndergård.

Speciaal voor deze ‘corona-editie’ PART 1 van de Flamenco Biënnale omringt Mayte Martín zich met twee jonge gitaar toptalenten en danseres Patricia Guerrero – danseres in Focus van onze 2019 editie.  Twee krachtige, prachtige vrouwen, twee generaties, in een klassiek flamencorecital, waar de oude meesters in een bijzondere hedendaagse outfit verschijnen.

“Ik geloof niet in het spektakel, maar in de schoonheid en de magie van de naaktheid. Het podium opgaan en daar alleen jezelf zijn is een unieke gelegenheid om je uit te spreken tegen de hypocrisie, die van de wereld een ongastvrije plek maakt. Jezelf laten zien zonder masker, op die manier beoefen je de vrijheid, het respect en de oprechtheid die voor mij de basisprincipes zijn van het leven, de kunst en de schoonheid.”

Mayte Martín

 

Credits

Mayte Martín, zang, muzikale leiding
Alejandro Hurtado – gitaar
José Tomás - gitaar
Special guest : Patricia Guerrero - dans

Tickets bestellen

30 januari  20:15  / Online kopen

Slideshow