Israel Galván

La Fiesta

Israel Galván, enfant terrible van de flamenco, zet met La Fiesta de gemoederen weer flink in beweging. In zijn nieuwste voorstelling neemt Galván ons mee naar de afterparty, het feestje na de voorstelling waar de dansers en musici met elkaar improviseren. Hij vertaalt op het toneel zijn herinneringen aan deze nachtelijke ‘juergas’ waar hij sinds zijn vijfde door zijn ouders – beiden dansers-  mee naartoe werd meegenomen. Acht dansende stemmen, acht zingende lichamen maken in La Fiesta, een zinderende klankwereld. Flamenco wordt tot op het bot gevierd. Een feest dat we als toeschouwer nooit zien. Flamenco is niet alleen een kunstvorm, maar een manier van leven. Maar ook dit cliché lijkt Galván onderuit te willen halen in zijn ‘anti-feest’.

Met een superieure beheersing van zijn kunst laat Galván alle vooroordelen in ons gezicht uiteenspatten en speelt hij met zijn eigen imago als ster van de hedendaagse flamenco. ‘Om te kunnen dansen, moet ik mezelf een beetje doden,’ zegt hij.  Met La Fiesta bewijst Galván zich wederom als een van de grote scheppers van de hedendaagse flamenco (dans)kunst. Met dit 'feest' sluit de Flamenco Biënnale haar zevende editie spectaculair af.

In de media
« In La Fiesta breekt de koning van de flamenco de codes van zijn dans, zonder angst voor het groteske. » Le Monde

« Dit feestje is een knaller ! » Télerama

“En alles is flamenco, een flamenco die velen nog niet begrijpen – niet willen begrijpen misschien - een flamenco die zijn tijd ver vooruit is.  “ El País.

Video's

Credits

Met: Israel Galván - Bobote - Eloísa Cantón - Emilio Caracafé - Ramón Martínez - Niño de Elche - Alejandro Rojas-Marcos - Uchi

Idee, artistieke leiding en choreografie Israel Galván
Dramaturgie Pedro G. Romero
Co- artistieke leiding Patricia Caballero and Carlos Marquerie
Muzikale leiding /muziek Israel Galván and Niño de Elche
Toneel ontwerp/scenografie Pablo Pujol
Lichtontwerp Carlos Marquerie
Geluidsontwerp Pedro León
Kostuums Peggy Housset
Regie assistent Balbina Parra
Artistieke coördinatie Carole Fierz

Tickets bestellen

10 feb 20:15 / Theater Rotterdam kopen

Slideshow