Flamenco, De Falla & Montsalvatge (Nederlandse première)

CAÑIZARES & Tania Kross & ED SPANJAARD

Flamenco Biënnale 2015

Tania Kross vervangt Christianne Stotijn, die wegens ziekte haar medewerking aan dit concert heeft moeten annuleren.

Werken van Manuel de Falla, Xavier Montsalvatge.

De Catalaanse gitarist Cañizares is een van de beste hedendaagse flamencogitaristen. Hij speelde tien jaar lang aan de zijde van grootmeester Paco de Lucía, overleden in februari 2014. Geheel in diens geest zoekt hij naar nieuwe wegen en klanken in de flamenco. Cañizares is een gitarist pur sang. In de flamenco vindt hij zijn uitdrukkingsvorm, maar boven alles maakt hij muziek.

Deze avond speelt Cañizares met zijn kwartet werken van de Spaanse componist Manuel de Falla met flamenco-invloeden, getranscribeerd voor gitaar. Cañizares vertaalde De Falla’s klassieke La Vida Breve, El amor Brujo en Las 7 Canciones Populares naar gitaar. Deze Spaanse volkswijsjes, oorspronkelijk voor piano en zang geschreven, zal Cañizares samen met special guest mezzosopraan Tania Kross uitvoeren: een wereldpremière. Pianist en dirigent Ed Spanjaard begeleidt Kross op piano bij Canto Negro, 5 Canciones Negras van de Catalaanse componist Montsalvatge.

UPDATE: Special guest Christianne Stotijn heeft haar medewerking aan dit concert moeten annuleren wegens ziekte. Dit bericht bereikte ons woensdag 21 januari. Gelukkig hebben we de uitstekende mezzosopraan Tania Kross bereid gevonden om op deze korte termijn de rol van Stotijn over te nemen. Tania Kross vertolkt met de Spaanse topgitarist Cañizares werken van de Spaanse componist Manuel de Falla en met pianist/dirigent Ed Spanjaard werken van de Catalaanse componist Xavier Montsalvatge. Kross is ook zeer bekend met de werken van De Falla en Montsalvatge en daarmee een perfecte vervanger van Stotijn.

Inleiding om 19.15 uur: Melchior Huurdeman (VPRO Vrije Geluiden) in gesprek met Ed Spanjaard
Aansluitend om 19.45 uur korte voorstelling Bagatelles met danseres Ana Morales en geluidskunstenaar Enrique Tomás in de entreehal. Lees hier meer!

Over Tania Kross
Mezzosopraan Tania Kross werd geboren te Curaçao. Zij behaalde cum laude haar Bachelor en Masterdiploma aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens haar opleiding won zij verschillende concoursen waaronder de eerste prijs van het Stichting Jong Muziektalent Nederland, de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York en het Cristina Deutekom Concours. Na haar studie was zij lid van de Opera Studio in Amsterdam en werd zij door Het Concertgebouw verkozen tot ‘Rising Star’. Tania Kross maakt snel carrière en valt op door haar gedrevenheid en innemende persoonlijkheid op het podium. Tania Kross is regelmatig te zien op Nederlandse operapodia. Tania werkte samen met regisseurs zoals David McVicar, Pierre Audi, Ursel en Karl-Ernst Herrmann, Robert Lepage en Keith Warner. Zij heeft reeds een aantal cd’s op haar naam staan als artiest bij Universal Music. Zo werd haar eerste cd Corazon bekroond met de Edison Muziekprijs. Zij streeft ernaar om klassieke muziek zo dicht mogelijk bij (nieuw) publiek te brengen.

Video's

Credits

Cañizares - Guitar
Juan Carlos Gómez - Second Guitar
Ángel Muñoz - Dance, Cajón and Palmas
Charo Espino - Dance, Castanets and Palmas

Special guests:
Tania Kross (vervanging van Christianne Stotijn) -  zang
Ed Spanjaard - piano

Met de steun van:
Instituto Ramon Llull

Slideshow