Andrés Marín

D. Quixote

Flamenco Biënnale 2019

Flamencovernieuwer Andrés Marín strikes again. Hij is Don Quichot van La Mancha, de Ridder van het Droevige Gelaat. In een energieke remix van ‘El Quijote’ brengt Marín de tragikomische held uit de gelijknamige klassieke roman van Cervantes uit 1605 tot leven op het strijdtoneel van de 21ste eeuw. Met dezelfde maatschappijkritiek en een flinke dosis humor als de dolende ridder trekt Andrés Marín erop uit. Op skateboards, met bokshandschoenen, op voetbalschoenen en in dito tenue – nr. 10 – , zwaaiend met lansen en pistolen. Daarbij ondersteund door zijn trouwe gezel  Sancho Panza (Abel Harana) en zijn aanbeden Dulcinea (glansrol van Patricia Guerrero). De rauwe verscheurende stem van Rosario La Tremendita roept in een overdonderende soundscape van flamenco, rock en elektro de dromen en desillusies van de ridder op anno 2019.

Zoals de ‘vernuftige edelman’ tegen de windmolens vocht, gaat deze ‘Picasso van de flamenco’ geen gevaar uit de weg in de zoektocht naar een nieuwe dansesthetiek. In al zijn vezels flamenco, in superieure beheersing van zijn kunst, deelt Marín met zijn 'Quijote' een ferme doch liefdevolle boksstoot uit naar de flamencotraditie. Altijd met maar één doel: haar levend houden. Treed binnen in Marins quijoteske universum. Een verpletterende flamenco-ervaring.

Vooraf is er een inleiding van Annette Embrechts en achteraf kun je Andrés Marín ontmoeten tijdens een Meet the Artist moment

Video's

Credits

Dans: Andrés Marín   
Dans: Patricia Guerrero  
Dans: Abel Harana   
Percussie/drums: Daniel Suárez   
Zang/electrische bas: Rosario La Tremendita 
Cello: Sancho Almendral  
Theorbe/elektrische gitaar: Jorge Rubiales 
Choreografie/muziek/dramaturgie: Andrés Marín   
Dramaturgie en tekst: Laurent Berger   
Licht: Laurent Benard   
Scenografie: Oria Puppo   
Composition, Adjustment And Arrangements Of Texts: Rosario Guerrero “La Tremendita"
Geluid creatie: Théâtre National De Chaillot
Video creatie: Sven Kreter                           
Video technicus: Maeva Roure   
Geluidtechnicus: Enrique Seco Repetto 
Cartoonist: Gaspar “El Pinturillas”           
Stage manager: Raphaël Lauro   
Producent: Daniela Lazary

Slideshow