Compañia Ana Morales

Flamenco Biënnale 2016

April 2016 | Ana Morales recyclet de flamencotraditie

13 april Korzo (Den Haag), 14 april Odeon (Zwolle), 15 april Schouwburg Rotterdam, 16 april Musis Sacrum Arnhem, 17 april RASA (Utrecht), 20 april Paradiso (Amsterdam), 22 april De Roma (Antwerpen), 23 april Muziekpublique (Brussel)

In haar eerste grote voorstelling vat de jonge danseres en choreografe Ana Morales een actueel thema bij de hoorns: de cultuur van het hergebruik en ze maakt er kunst van. In ReciclARTE – de titel is een samenstelling van ‘Recycling’  en ‘Arte’ – danst ze met moderne danser Sergio González een vierluik waar de flamencotraditie gerecycled wordt en waarin Morales haar eigen artistieke weg vindt. Tegelijkertijd zet ze aan tot een subtiele reflectie over de wegwerpmaatschappij: materialen als jutte, hout, metaal, papier, katoen vinden een nieuwe bestemming in flamencojurken, die speciaal voor haar werden ontworpen door studenten van de kunstacademie van Sevilla. Het beroemde Spaanse choreografenduo Estévez y Paños tekende voor de toneelregie. Ana Morales wordt in Spanje geprezen om haar sterke expressie, haar ‘naturel’, haar virtuositeit en vernieuwingsdrang. ‘Zelfs als ze stil staat, is ze nog in staat om te ontroeren,’ schreef een recensent. Morales geldt als een van de grote nieuwe beloftes van de hedendaagse flamencodans.

Ana Morales (1982) begon, na haar dansopleiding aan het conservatorium van Barcelona, op haar 16e aan een studie flamencodans in Sevilla. Na een periode van drie jaar bij de Compañía Andaluza de Danza, trad ze op in het gezelschap van grote dansers als Javier la Torre, Andrés Marín, Javier Barón, Eva la Hierbabuena.
Ze was te zien in de film Iberia (2005) van Carlos Saura en ontving in 2009 El Desplante, de felbegeerde dansprijs van het Festival Internacional de La Unión. Ze viel op naast Belén Maya in Los Invitados dat de V Flamenco Biënnale in 2015 opende. Ze maakte op verzoek van het festival met de Madrileense geluidskunstenaar Enrique Tomás de creatie Bagatelles, een flamenco-elektronica impromptu. Een experiment waarvan ze zelf zegt dat het haar ‘artistieke leven veranderde’. Momenteel verdeelt Morales haar tijd tussen haar eigen voorstellingen en haar rol als eerste solist in het Ballet Flamenco de Andalucía onder leiding van Rafaela Carrasco.

                

                 

 

Video's

Credits

Ana Morales dans & choreografie

Sergio González dans

Miguel Ortega zang

Jesús Guerrero gitaar

Jorge Pérez percussie

Slideshow