Een coproductie van Flamenco Biënnale Nederland & Slagwerk Den Haag

2019 | ¡Kick- Pluck - Planta - Tacón - Tap- Clap- Clack!

Roffelende voeten, klappende handen, knippende vingers, klepperende castagnetten, haarscherp getimede ‘olé’s: geen kunstvorm zo percussief als flamenco. Het gerenommeerde Slagwerk Den Haag en de fenomenale danser (en ritmebox) Eduardo Guerrero dagen elkaar met veel plezier en slagkracht uit in een spannende percussieve ‘battle’.

In deze nieuwe festivalcreatie 2019 zet de rising star uit Cádiz  voeten en lijf in als slagwerkinstrument in een landschap dat hij niet eerder heeft betreden. De traditionele ‘zapateado’ - de flamenco voetenritmiek-  en het  ‘pure flamencolichaam’ krijgen hier een nieuwe betekenis.

Is dit nog flamenco? Sí!

De stuwende, rijke flamencoritmiek ratelt in alle toonaarden. Een simpele tafel wordt omgetoverd tot slagwerkinstrument, een cajón (handtrommel) krijgt een elektronische upgrade en live castagnettes ‘castañuelas’ nemen het op tegen een geautomatiseerd castagnettenorkest! Mens versus machine, emotie versus ritmiek.

Nieuwsgiering naar nieuwe flamencogeluiden? Mis deze ontmoeting niet.

'¡Kick- Pluck - Planta - Tacón - Tap- Clap- Clack!' is onderdeel van onze serie Festivalcreaties 'This is not flamenco'. '¡Kick- Pluck - Planta - Tacón - Tap- Clap- Clack!' is op 2 februari te zien in het Muziekgebouw aan 't IJ als een energieke 'triple bill', samen met 'Luminescencia' van het AmirElsaffar Ensemble en 'DeDos' van Tony Roe en José Quevedo. Op 3 februari zie je deze voorstelling als een double bill samen met Luminescencia in TivoliVredenburg.