Rocío Molina

Openbare masterclass dans

08 nov 2021
08 nov 2021

In deze masterclass aan (semi-)professionele dansers krijgt het publiek een uniek kijkje in de flamencokeuken. Na de succesvolle openbare masterclasses van dansers als Farruquito, Antonio Canales, Isabel Bayón, Patricia Guerrero en Vanesa Aibar tijdens vorige edities van de Flamenco Biënnale in de OBA, is het nu de beurt aan de ‘Madonna van de hedendaagse flamenco’ Rocío Molina. Wat is het geheim achter haar poëtische en tegelijk zo aardse dansstijl? Hoe geeft zij haar leerlingen hun persoonlijke visie mee, wat maakt een danser ‘flamenco’ op toneel? Maak van dichtbij mee hoe talentvolle Nederlandse dansers werken aan hun expressie en techniek. En zie (dit maal op anderhalve meter) hoe deze grote internationale ster van de flamencodans haar kunst overdraagt aan talentvolle professionals in spe.

Rocío Molina

Rocío Molina (1984) begon op haar derde met dansen en hield sindsdien niet meer op. Nadat ze in 2002 het Koninklijk Conservatorium voor de Dans in Madrid cum laude afsloot, deelde ze in het begin van haar stormachtige carrière al met vele groten het podium, zoals dansers Israel Galván, María Pagés, Belén Maya en Merche Esmeralda.

De ster van de jonge danseres uit Málaga schoot als een komeet omhoog in én buiten de flamencokringen. Vooral nadat Mikhail Baryshnikov zich na een voorstelling in New York letterlijk aan haar voeten wierp. In 2010 ontving ze de Spaanse Nationale Dansprijs voor haar bijdrage aan de vernieuwing van de flamencokunst. ‘Klein, gedrongen, maar ze danst als God.’ De Spaanse flamencokritiek is vaak verdeeld, maar over één ding is ze het eens: met Rocío Molina is een nieuw tijdperk aangebroken in de vrouwelijke flamencodans. De danseres uit Málaga verinnerlijkt de flamencotraditie op bijzondere eigen(gereide) wijze, met een geaardheid, muzikaliteit en zekerheid, die gezien haar leeftijd verbaast en ontroert. Eens in de zoveel tijd staat er een danseres op met een persoonlijkheid, artistieke wil en gedrevenheid die onontkoombaar is. Op zeer persoonlijke wijze ontdoet ze de flamenco van zijn routines en korsetten. ‘Zodra ze het podium betreedt, verandert ze het toneel in een tuin vol flamencopoëzie,’ schreef de Spaanse pers.

Deelnemers

Claudia Karapanou, geboren Italiaanse, groeide op in Griekenland. De voormalig art director en latin-danseres kwam daar de flamenco op het spoor en vertrok spoorslag naar Sevilla, waar ze vijf jaar lessen volgde en optrad.

Nu woont en werkt ze als flamencodanseres en -docent in Rotterdam. Ze treedt op in binnen- en buitenland met haar eigen projecten waarin ze graag breekt met het typische flamenco-format. Haar dans verenigt rust en zelfverzekerdheid met aanstekelijke geestdrift en een verfrissende open blik naar andere genres en disciplines.

Elena La Grulla (Moskou, 1990) verruilde op haar zeventiende haar thuisland Rusland voor Spanje, nadat ze in Moskou werd gegrepen door de flamencodans.

In Madrid was de beroemde flamencostudio Amor de Dios jarenlang ‘haar thuis’. Vanuit standplaats Brussel geeft ze nu lessen, workshops en flamencoconcerten in België, Nederland, Frankrijk en Rusland samen met flamencozanger José Ligero ‘El Titi’ met wie ze een vast duo vormt. Haar stijl is precies, energiek en elegant, met een indrukwekkend ritmegevoel.

Kijk via deze link de livestream van de masterclass op 8 november:

Mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Instituto Cervantes.

Rocío Molina

Openbare masterclass dans

Duur
60 minuten

Steun Flamenco Biennale
Rocío Molina
Openbare masterclass dans
Stream08 Nov. 2021
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Rocío Molina
Openbare masterclass dans
Stream08 Nov. 2021

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd