De flamencodanseres: een mythe?

Inleiding Vanesa Aibar door Hannet Engel

Flamenco Biënnale 2019

De flamencodanseres: een mythe?

Bloem in het haar, stippen op de jurk, sensueel en vurig, maar tegelijkertijd onaantastbaar als een godin: dat is het stereotype imago van de flamencodanseres. In haar voorstelling 'Sierpe' zoekt Vanesa Aibar juist naar een nieuwe flamencodanstaal door een vergelijking te maken tussen het imago van de flamencodanseres en de mythologische figuur van de slang: ambivalent symbool van nieuw leven, zinnelijkheid, wederopstanding, maar ook van wraakzucht en verwoesting. De vraag die danseres Vanesa Aibar daarbij bezighoudt, net als vele flamencodanseressen van de nieuwe generatie: hoe kan ik 'flamenca' zijn, zonder 'flamenca' te hoeven lijken?

Als introductie op de voorstelling neemt kunsthistorica en flamenco-onderzoeker Hannet Engel u mee naar de Romantische poëzie en kunst van de 19e eeuw. Ze laat u zien hoe het imago van de 'bailaora' (flamencodanseres) als een soort mythe binnen de flamenco is ontstaan, compleet met stereotype verwijzingen naar slangen, vuur, godinnen en pijnlijke steken in het hart.

Inlopen is vrij - ook zonder ticket voor Sierpe van Vanesa Aibar. 

Hannet Engel is kunsthistorica, tekstschrijver en presentatrice en werkt voor tal van opdrachtgevers binnen de museale en culturele wereld. Daarnaast is ze zich aan het ontwikkelen als flamencodanseres en combineert in haar werk zo veel mogelijk haar liefde voor kunst, geschiedenis en flamenco.

Slideshow