bagatelles (festivalcreatie 2015)

ana morales & enrique tomás

Flamenco Biënnale 2015

Voor flamencodanseres, robot waaier, interactieve vloer en andere live elektronica.

Gratis performance in de foyer van Muziek Gebouw aan 't IJ, voorafgaand aan De Falla Flamenco van Cañizares & Christianne Stotijn & Ed Spanjaard

De Flamenco Biënnale bracht danseres Ana Morales en de Madrileense geluidskunstenaar Enrique Tomás bij elkaar voor een spannend flamenco-experiment, waar dans, ritme, elektronica interactief zijn. 

Bagatelles is een reeks flamenco impromptu’s gecombineerd met live electronics. Een toneel vol interactieve voorwerpen liggen te wachten om tot leven gewekt te worden door Ana Morales: robots, een vloer, digitale instrumenten maken door haar bewegingen een verrassende soundscape. In een open choreografie volgt ze de live elektronische muziek die door Enrique Tomás wordt gegenereerd. Beiden scheppen ze een nieuwe ruimte voor flamenco, waar de oude kunst met de nieuwste technologie communiceert.
Op het podium wordt Ana Morales geroemd om haar sterke expressie, sensualiteit en virtuositeit en haar vernieuwingsdrang. Momenteel verdeelt zij haar tijd tussen haar eigen voorstellingen en haar rol als solist in het Ballet Flamenco de Andalucía. Ana Morales geldt als een van de grote nieuwe beloftes van de hedendaagse flamencodans.

Bagatelles is ook te zien op 18 januari in LantarenVenster Rotterdam en 22  januari in Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam.

Ana Morales (1982) begon na haar dansopleiding in Barcelona, op haar 16e in Sevilla aan een studie flamencodans. Na drie jaar bij de Compañía Andaluza de Danza, trad ze op met grote dansers als Javier la Torre, Andrés Marín, Javier Barón. Ze danste in de film Iberia van Carlos Saura en ontving in 2009 de befaamde dans prijs van het Festival Internacional van La Unión. Haar eerste grote voorstelling ‘ReciclArte’ (Recycling) waarin ze in kleding van hergebruikte materialen als jutten zakken, papier etc danst werd gechoreografeerd door twee vooraanstaande choreografen Estévez y Paños. Op deze biënnale is ze te zien in de openingsvoorstelling Los Invitados van Belén Maya in de Rotterdamse Schouwburg en op diverse locaties in de creatie Bagatelles, met de talentvolle jonge Madrileense geluidskunstenaar Enrique Tomás.

Video's

Credits

ana morales, enrique tomás - artistieke leiding
ana morales - dans en choreografie
enrique tomás - muziek en interactieve installaties
clemens pichler - technische leiding en geluid
jochen zeirzer - waaier abaníco (robot)
alberto boem - laser cut records
flamenco biënnale nederland, enrique tomás, susanne zellinger - productie

een creatie van de flamenco biënnale nederland, 2015

Slideshow