Flamenco Biënnale 2021 Online gemist?!
Herbeleef het online programmaEen Biënnale in situ, in Madrid en Sevilla, streamen vanuit Spanje als alternatief voor het online festival 2021 in Nederland. Dat was ons antwoord toen we 13 januari j.l. toch moesten capituleren voor Covid. We gooiden in één week het roer om en reisden voor de 8e editie, Part 1 af naar de iconische jazzclub Café Berlin in Madrid en naar een oude olijfboerderij buiten Sevilla, de studio van Rocío Molina, de onbetwiste aanvoerder van de vrouwelijke flamencovoorhoede.

We zijn nog maar nauwelijks bekomen van het succes van dit online ‘impromptu’. Meer dan 15.000 bezoekers van Finland tot de VS, van Taiwan tot Italië keken twee weekenden lang naar de Flamenco Biënnale Online. We ontvingen een lawine aan dankzeggingen van kijkers van over de hele wereld, maar ook van de artiesten zelf.

Met dit flamenco-on-screen feest hebben we hopelijk dit grijze begin van dit jaar in lockdown wat kleur kunnen geven. Wij danken u voor uw virtuele komst en uw steun en blikken in deze nieuwsbrief met prachtig beeldmateriaal terug op dit onvergetelijk online avontuur.
Dit was niet mogelijk geweest zonder de onvermoeibare inzet van het Flamenco Biënnale team, de videografen en de toewijding  en het enthousiasme van de musici en dansers.

Wilt u uw waardering en dank voor het online feest omzetten in een financieel gebaar, lees dan onderaan in deze nieuwsbrief hoe u een (eenmalige of periodieke) donatie kan doen. Opdat we u ook in november bij Part 2 van de 2021 editie weer topkwaliteit kunnen bieden.

Ernestina van de Noort
Directeur FBN

---

(A)Live & Streaming vanuit Spanje: 2 filmavonden, 4 avonden vol muziek en dans
We brachten zes avonden flamenco jazz & dance on screen en het spetterde van het scherm af, althans dat vond u, ons publiek, én de pers en wij zelf natuurlijk ook. In Madrid, opende het Café Berlin, gesloten door de avondklok, haar deuren speciaal voor ons en een handjevol bezoekers, die het Daniel García Diego Trio en het Pablo Martín Caminero Trio live aan het werk kon zien. De energie van deze zes musici was tot in de huiskamer voelbaar.

La Aceitera
We filmden in het decor van een gestripte olijfboerderij en de velden eromheen een selectie toonaangevende flamencodansmakers van nu. U kon thuis vanaf de bank genieten van Rocío Molina, Andrés Marín, Ana Morales en Vanesa Aibar en hun musici, die in de studio van La Molina hun nieuwe werken presenteerden. En wat was het genieten om de artiesten bijna op de huid te zitten, hun drive en motivatie te horen in de aftertalks na hun voorstellingen.

Rocío Molina danste een ‘thuiswedstrijd’ in haar eigen studio: Met een steeds vloeiende lijn in haar lichaam rekte zij in El Aire Mueve de tijd op tot een even intense als intelligente ervaring, die dwars door het scherm breekt. (Theaterkrant).
Vanesa Aibar bracht met percussionist Enric Monfort flamenco als industriële techno in een de oude olijfperserij met La Reina del Metal.
Omringd door een stuwend flamenco-jazzcombo, zocht Ana Morales tastend haar evenwicht in On the Tight Rope 
En we zagen Andrés Marín de olijfgaard inlopen met zijn kenmerkende dwarse dramatiek - en die van  zijn co-auteur en ontwerper José Miguel Pereñíguez.

---

Flamenco Biënnale ONLINE  in de Pers
De publieksreacties van over de hele wereld waren overweldigend, en ook de pers liet zich lovend uit over deze redux online editie vanuit Spanje.

"Vooruitstrevende en indrukwekkend flamenco op een Spaanse Olijfboerderij" 
Nrc Handelsblad

“De digitale bezoeker van de Flamenco Biënnale kreeg op twee avonden exclusieve dansvoorstellingen te zien die ook dramatisch en cinematografisch interessant waren. Het festival toonde zich uiterst flexibel en vond een vorm die uitstekend werkte.”
NRC Handelsblad 9.02.2021

"Flamencofestival redux online werkt: De vier impromptu dance on screen producties overleven elke concurrentie met televisie, film en zelfs theater… Rocío Molina weet met haar charisma, sobere aanpak en subtiele dialoog met verschillende gitaristen als geen ander dwars door de digitale schermen heen te breken, maar eigenlijk bedienen alle vier de choreografen/dansers zich van een zeer effectieve, ingehouden benadering en relatief sober materiaal.”
Theaterkrant, 12.02.2021

“Jazz, flamenco and Cuban flair: The musical interaction between the three musicians takes place at the highest level, and musically speaking, they open the doors and let the sunshine in."
Flamencoagenda.nl


“Festivals als de Flamenco Biënnale Nederland brengen editie na editie makers en auteurs van eclectische voorstellingen samen en worden zo tot een onmisbaar ontmoetingspunt, een plek waar het genre verder ontwikkeld kan worden. Zelfs de pandemie kon het festival niet stoppen.”
Castellonplaza 12.02.2021
 

Lees meer over de Flamenco Biënnale in de media 

---

Geef om de Biënnale: Doneer of Word Vriend/Begunstiger
Dit unieke Flamenco Biënnale ONLINE programma met twee wereldpremières werd u gratis aangeboden. Vele FBN liefhebbers gaven al een vrijwillige donatie, waarvoor onze grote dank! Door een soms wat technisch onwillige donatieknop konden anderen nog geen donatie doen, zo vernamen we.  Wilt u dit alsnog doen? Dat kan door uw gift over te maken op rekeningnummer: NL37 INGB 0004 2892 76, t.n.v. Stichting Flamenco Biënnale o.v.v. Gift Flamenco Biënnale 2021. Of stuur een mail naar finance@flamencobiennale.nl 

Particuliere donaties zijn voor ons een onmisbare en letterlijke steun in de rug bij het samenstellen van ons programma in November 2021, waar we u weer een grootse biënnale live en fysiek hopen te kunnen aanbieden én met high quality streams.