Op drijfzand en in een verlengde lockdown tóch een online festival plannen. Het is een uitdaging. De Flamenco Biënnale Nederland heeft na de laatste persconferentie en na uitgebreid overleg met haar partners besloten Part 1 van het fysieke Festival 2021 in Nederland te annuleren en gehoor te geven aan het dringende advies om alle vliegbewegingen te beperken. Veiligheid staat voorop. Het tweejaarlijkse muziek-en dansfestival, oorspronkelijk gepland in 12 steden in Nederland en België, zou in januari en februari de internationale hedendaagse flamencovoorhoede naar Nederland brengen. 

Maar…we blijven alive and kicking. We laten ons niet (helemaal) kisten. We verplaatsen de locatie en zenden uit vanuit Spanje. Een beetje glimmend van trots delen wij wat wél doorgaat. 

...

Alternatief Online Programma 2021: (A)Live and Streaming vanuit Madrid & Sevilla

De festivalorganisatie meldt met trots dat de Jazz Flamenco Double Bill, wordt verplaatst naar Madrid, waar in het befaamde jazz- en flamenco Café Berlin de concerten van het Pablo Martín Caminero Trio & Daniel Garcia Diego Trio op 27 januari worden opgenomen met 70 pax live publiek en op 30 & 31 januari semi live worden uitgezonden.

Vanuit de studio van Rocío Molina, een oude olijfboerderij even buiten Sevilla nemen we met een cameraploeg in situ, met de ‘Madonna van de hedendaagse flamenco’ en haar gitaristen Eduardo Trassiera, Yerai Cortés een speciaal voor de FBN gemaakt alternatief op, een ‘impulso’ voor Al Fondo Riela. Op hetzelfde oude olijfboerderij nodigen Ana Morales, Andrés Marín en Vanesa Aibar uit die samen in de voorstelling Impressions from Seville het publiek zullen verrassen!

Daarnaast staat in de planning: de director’s cut van de documentaire El Cante Bueno Duele | Goede zang doet pijn die festivaldirecteur Ernestina van de Noort en cameraman Martijn van Beenen voor de NTR maakten in 2011. En de uitzending van stream die de Flamenco Biënnale van Sevilla maakte van een eerdere voorstelling van Al Fondo Riela.

Dit  – aangevuld met interviews, artists talks, kijkjes in de keuken en ander flamenco-materiaal – wordt gedurende de twee online festivalweekends - 29 t/m 31 januari en 5 t/m 7 februari-  als stream aangeboden. Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op de website van de Biënnale.