Spassov & Grilo

¡Tui-To!

De flamenco van danser Joaquín Grilo neemt vele gedaanten aan. “Ik kan een engel of een duivel zijn, het ligt eraan wat de muziek in me oproept,” zo vertelde hij tijdens de afgelopen Flamenco Biënnale 2011, waar hij het publiek betoverde met zijn ritmiek en expressie. Hij ontmoette er Theodosii Spassov, meester improvisator op de kaval, de Bulgaarse houten herdersfluit. De muzikale vonk ontvlamde onmiddellijk. Fluitist Theodosii Spassov is een verhalenverteller, hij mengt de traditionele Bulgaarse volksmuziek op eigenzinnige wijze met jazz en klassieke muziek tot een geheel eigen en unieke stijl. In dit intermezzo verbindt hij zijn muzikale wereld met die van Joaquín Grilo. Grilo praat met zijn voeten. Deze worden een volwaardig percussie-instrument waar hij ook beweegt. Hij danst in de beste flamencotraditie en laat tegelijkertijd met enorme flair en humor zien hoe je haar binnenste buiten kan keren en op de hak kan nemen.

Grilo en Spassov zullen met hun gasten  de muzikale einders verkennen vanuit de Balkan naar de Andalusische flamencokweekvijvers en terug. Bij dit intermezzo krijgen beide grootmeesters vrij spel  in een swingende ‘open flamenco space’ en laten horen dat de herdersfluit zich moeiteloos met de flamencoritmes laat combineren en hoe rijk en onbegrensd het werelderfgoed van de flamenco is.

Theodosii Spassov is unquestionably the greatest virtuoso of Bulgaria’s shepherd flute, the kaval, and in his hands the simple tube of wood pierced by holes Is capable of an astonishing range of sounds, effects and endless subtleties of phrasing.
Kim Burton, SONGLINES

He actually created a new musical genre.
NEWSWEEK

 ....like a jam session between Ian Anderson and Thelonius Monk.
CHICAGO TRIBUNE

What he manages to produce on his wooden flute is sensational.
BERLINER MORGENPOST

His work on the Kaval was nothing short of pure genius.
HOWARD ROVICS

...Spassov sounds like the late flutist and saxophonist Rahsaan Roland Kirk. Except Spassov plays a simple, rural shepherd's flute.
CHRIS NICKSON

Subsidiënten & Sponsors & Partners