Intermezzo flamenco

Terugblik op seizoen 2015/2016

In voorbereiding op de zesde Flamenco Biënnale die van 13 tot en met 29 januari 2017 plaatsvindt, blikken we nog even terug naar de tussenliggende jaren. De concertreeks, die we voor de vierde maal in het tussenjaar organiseerde, toonde weer een aantal bijzondere voorstellingen van jonge, zeer succesvolle makers, die laten zien dat de oude flamencokunst springlevend is. 

In december 2015 beten Antonio Reyes & Diego del Morao de spits af. Het duo waarvan door kenners gefluisterd wordt dat ze mogelijk de nieuwe ‘Paco & Camarón’ zijn, nam hun eerste album voorjaar 2015 live op in de Círculo de Flamenco van Madrid. De CD rolde 28 november 2015 vers van de pers en werd voor het eerst gepresenteerd met een tournee in Nederland.

Na deze internationale primeur kwam in april 2016 danseres/choreografe Ana Morales terug. Tijdens het afgelopen festival oogstte deze rising star van haar generatie lof van publiek en pers op haar verschijnen naast diva Belén Maya in de openingsvoorstelling Los Invitados en in haar 30 minutes performance in Bagatelles, onze nieuwste festivalcreatie (2015). In deze IV Intermezzo Serie presenteerde ze voor het eerst in Nederland met haar eigen gezelschap een grote voorstelling: ReciclARTE waarin ze vanuit de flamenco een elegante stap zette naar de moderne dans.

Het derde en laatste intermezzo in dit biënnale tussenjaar was een heel bijzonder moment. De Flamenco Biënnale en het Koninklijk Concertgebouw Orkest presenteerden op 22 en 23 september 2016 samen 'Smeltkroes Andalusië', een programma dat toont hoe de flamenco klassieke componisten heeft geïnspireerd. Met speciale medewerking van zangeres Mayte Martín en de jonge veelbelovende danseres Vanesa Aibar, die onder leiding van de Chinese vrouwelijke dirigente Xian Zhan.  Het programma omvatte een rijk randprogramma met lezingen, optredens in de hal van het Concertgebouw en een afterparty.

De Intermezzo Flamenco Serie wordt gerealiseerd mede dankzij de steun van:

                                           

 

                          

 

Subsidiënten & Sponsors & Partners